KÜRESEL SU KRİZİNE DİKKAT ÇEKEN GERÇEK BİR HAYAT HİKAYESİ INTO DUST BELGESELİNİ LANSMANI GERÇEKLEŞTİ

Dünya çapında daha fazla insanın güvenli ve temiz suya erişimini sağlamak, değerli su kaynaklarımızı korumak ve küresel iklim krizi konularında farkındalık yaratmak amacıyla kurulan GRUNDFOS VAKFI, gerçek bir hayat hikayesinden esinlenen belgesel film INTO DUST projesini hayata geçirdi.

Pakistan’daki Karaçi şehrinin yoksul topluluklarına temiz ve güvenli su sağlamak için her şeyini feda eden Perween Rahman'ın sıra dışı hikayesini anlatan bir drama-belgesel olan INTO DUST’ın dünya çapındaki prömiyerinin Türkiye gösterimi Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirildi. Grundfos Vakfı ve İstanbul Danimarka Başkonsolosluğu tarafından ortak düzenlenen etkinlikte, Akademi ödüllü Orlando Von Einsiedel’in yönettiği belgesel film ilk kez izleyici ile buluştu.
 

KÜRESEL BİR DEĞİŞİM KAMPANYASININ BELGESEL FİLMİ INTO DUST   Grundfos Vakfı’nın dünya çapında gerçekleştirdiği saha çalışmalarından edindiği deneyime dayanarak, bir “değişim ve farkındalık projesi” olarak hayata geçirdiği INTO DUST, gerçek bir hayat hikayesini anlatıyor. Pakistan’ın Karaçi şehrinde geçen INTO DUST, adaletsizlikle mücadele ederek, herkes için güvenli içme suyu hakkı için her şeyini feda eden, toplumundaki insanların yaşam kalitesini iyileştiren bir kadın olan sosyal aktivist Perween Rahman’ın hayat hikayesini ve ablasının adaleti için savaşan kardeşi Aquila İsmail’i anlatıyor. Drama belgesel olan filmde, şu sorunun cevabı aranıyor; “Bir şehrin suyu çalınırsa, buna kim dur diyecek? Bir şehirden su çalındığında, kim ayağa kalkıp savaşacak? ‘SUYU KORUMAK İÇİN ve VERİMLİ KULLANMAK İÇİN  ZİHNİYET DEĞİŞİKLİĞİ ŞART’

İstanbul Danimarka Başkonsolosu Thierry Hoppe; “Su hayattır, onsuz hayat olamaz” sözleriyle açılış konuşmasını başlatarak konuşmasına şu şekilde devam etti:   “Her ne kadar su hayattır desek de yine de çoğu zaman ona eşit erişim sağlamayı başaramıyoruz ve onu kirlilikten koruyamıyoruz. Birçok yerde su kıtlığının yaşandığı bir gerçek… Türkiye özellikle İstanbul, su “stresli” olarak kabul ediliyor. Nüfus artışı, daha fazla sanayileşme ve iklim değişikliğinin birleşimi, işleri daha da kötüleştirecek gibi duruyor. Bu nedenle suyu korumak ve onu daha verimli kullanmak kesinlikle çok önemli. Bunun için ise teknik çözümler ve bir zihniyet değişikliği gerekiyor.”

TEMİZ ve İÇME SUYUNA ERİŞİM TEMEL AMACIMIZ   Grundfos olarak, suyun transferi ve yönetimi konusunda yaptıkları çalışmalarla dünyada su ve enerji konusunda olumlu bir fark yaratmayı hedeflediklerini, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden Temiz Suya Erişim ve İklim Değişiminin Önlenmesi başlıklarının global temsilcisi olarak kırsal bölgelerde, mülteci kamplarında, dünyanın en yoksul bölgelerinde, insanların temiz ve güvenli içme suyuna erişmeleri için çaba gösterdiklerini belirten Grundfos Endüstri Grubu IMEA Bölge Direktörü Burak Gürkan; “Gelişmiş ülkelerde de C40 ve Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü’yle gerçekleştirdiğimiz ortaklıklar sayesinde küresel su topluluğu içindeki bilgi paylaşımını ve en iyi uygulamaları geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bugün burada olmamızın sebebi de, Türkiye’de karar verici ve kanaat önderi konumunda olan sizlere ilham verici bir hikaye anlatmak ve bu gündemi ülkemizde sıcak tutmak için desteğinizi almak” dedi.

BÜYÜK BİR SU KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ   Tüm dünyayı bekleyen büyük bir su krizi ile karşı karşıya olduğumuzu ve Türkiye’nin de bu krizi yaşama riski taşıyan ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Burak Gürkan sözlerine şu şekilde devam etti: “Into Dust bu krizin altını çizen bir değişim ve farkındalık projesi. Bu belgesel film küresel su krizinin arka planında mücadeleci bir kadının suya ulaşmak için verdiği eşsiz çabayı anlatıyor. Pakistan´da halkın suya erişim hakkını korumak için yorulmadan çalışan Aktivist Perween Rahman’ın gerçek hikayesi, suyumuz tükenmeye başladığında neler yaşanabileceğini çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Biz de film aracılığıyla, tüm dünyada değerli su kaynaklarımızı korumak ve küresel iklim sorunları üzerinde olumlu, kalıcı bir etki yaratmak için gereken çözümler konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz."

 ÖNLEM ALINMAZSA METROPOLLERDE DE SU STRESİ ORTAYA ÇIKACAK   INTO DUST belgesel filmi, yalnızca Pakistan’a özgü yaşanan su güvensizliği ve adaleti ile ilgili sorunları değil aynı zamanda da dünya çapında yakın gelecekte herkesi etkileyecek olan su krizini gözler önüne seriyor. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan rakamlara göre bugün 2 milyardan fazla insan güvenli suya, 785 milyon insan ise temel suya erişimden yoksun halde yaşıyor. 2050 yılına kadar ise 5 milyardan fazla insanın su kıtlığından etkilenebileceği tahmin ediliyor. Küresel su krizine yönelik dünya çapında önlemler alınmadığı takdirde ise 2030 yılına kadar İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra San Francisco, Houston, Rio de Janeiro, Madrid, Roma, Londra, Tel Aviv gibi büyük şehirlerde su stresinin yaşanması bekleniyor.  

GRUNDFOS VAKFI PERWEEN RAHMAN’IN HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR   Tüm dünyada, daha fazla insanın güvenli ve temiz suya erişimini sağlamak amacıyla çevresel, sosyal ve finansal açıdan sürdürülebilir su projelerini hayata geçiren GRUNDFOS VAKFI, INTO DUST belgesel filminin geçtiği Pakistan’da da aktif rol oynuyor. Pakistan’da su adaletini sağlamak için emek veren aktivist Perween Rahman’ın çalıştığı Orangi Pilot Proje Araştırma ve Eğitim Enstitüsü ile ortak projeler gerçekleştiren GRUNDFOS VAKFI, Pakistan’da yoksul, yetersiz hizmet alan yerleşim yerlerinde su ve kanalizasyon hatlarının genişletilmesini finanse ediyor.